Je huis zelf verkopen

Deel dit artikel

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Je huis zelf verkopen

Je huis zelf verkopen is goed mogelijk als je kennis hebt van verschillende zaken zoals, onderhandelen, adverteren en de woningmarkt, zodat je weet wat de vraagprijs moet worden. Ook is het erg handig als je je weg weet in de juridische wereld en bezichtigingen plannen en uitvoeren. Er is natuurlijk niemand die zoveel van de woning weet als jijzelf. Dus dat laatste zal geen probleem zijn. Voor andere zaken is het misschien toch handig een makelaar in de hand te nemen. We lichten graag toe waar je allemaal rekening mee moet houden als je zelf je huis verkoopt.

De voordelen van je huis zelf verkopen

Het grootste voordeel is natuurlijk het financiële plaatje. Door je huis zelf te verkopen, bespaar je op de kosten die je kwijt zou zijn aan je makelaar. Dat geld kun je goed gebruiken om in je nieuwe woning te investeren. Vergeet alleen niet dat je wel goed moet zijn in het vaststellen van de vraagprijs en onderhandelen. Anders kom je onderaan de streep toch beslagen ten ijs.

Nog een voordeel van je huis zelf verkopen is dat niemand zoveel weet over de woning als jij zelf. Jij bent degene die vele jaren met veel plezier in de woning hebt geleefd en je kunt iets vertellen over ieder detail. De bezieling en het enthousiasme werkt aanstekelijk en dat is iets dat een makelaar niet kan evenaren.

En nog een voordeel is dat je de bezichtigingen kunt inplannen op een tijdstip dat het voor jou het beste uitkomt. Dat kan dus ook in de avond en in het weekend. Een makelaar laat vaak kort van te voren weten dat hij met potentiële verkopers langskomt. Jij moet dat in een hoog tempo je huis op orde maken. Ook als het jou eigenlijk niet uitkomt.

De voordelen van je huis verkopen met een makelaar

Een verkoopmakelaar weet alle ins en outs als het aankomt op de verkoop van een woning. Hij doet dit dagelijks en heeft hier veel ervaring in. Hij zal dus ook niet zo snel voor verrassingen komen te staan. Hij weet feilloos de weg in de juridische wereld, weet welke foto’s het goed doen in een advertentie en hij weet hoe het meeste kan halen uit de verkoopprijs.

Vooral zaken omtrent de verkoopprijs is een belangrijk punt om een makelaar in de arm te nemen. Een makelaar weet wanneer een bod realistisch is of niet. Ook het onderhandelen over de verkoopprijs is een vak apart. Daar is niet iedereen even bedreven in. 

Voor het verkrijgen van een energielabel is ook specifieke kennis nodig. Een energielabel is tegenwoordig verplicht en het aanvragen kost geld. Hoe hoger een energielabel, hoe hoger de vraagprijs. Een makelaar kan je goed adviseren wat je moet doen aan je woning om een zo hoog mogelijk energielabel te verkrijgen.

En dan zijn er nog zaken zoals het opstellen van een koopcontract. Een makelaar weet precies wat er in moet staan. Het gaat hier om een juridisch document. Mochten de kopers er later achter komen dat er zaken missen in het contract of constateert dat er verborgen gebreken zijn, dan heb je een hoop juridische kennis nodig om dat tot een goed einde te brengen.

En ook zeker niet onbelangrijk is het netwerk dat de makelaar heeft om jouw woning gericht te verkopen. Hij weet welke kanalen hij in moet zetten om jouw woning bij de juiste persoon onder de aandacht te brengen. Daarnaast kan alleen een NVM-makelaar je woning een prominente plek op Funda geven. Als particulier kun je dat niet doen.

Toch liever je huis verkopen met een makelaar?

Alhoewel het zeker mogelijk is om je huis zelf te verkopen, is het raadzaam om toch een makelaar in te schakelen. Wij begrijpen als geen ander dat de kosten een heet hangijzer kunnen zijn tijdens de verkoop van je woning. Maar dat je de verkoop ook zo goed mogelijk wilt regelen. Daarom hebben wij pakketten ontwikkeld, zodat jij zelf kunt bepalen hoeveel je zelf doet tijdens het verkoopproces en wat de makelaar jou uit handen neemt. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen om de advertenties zelf op te stellen of misschien wil je de bezichtigingen zelf regelen. Bij De Dijk makelaar is dat geen probleem. Je kiest eenvoudig het pakket dat het beste aansluit bij jouw wensen en wij gaan voor je aan de slag. Ook geven wij je toegang tot een systeem zodat jij 24/7 op de hoogte bent van de voortgang van het verkoopproces en wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Kijk bij onze pakketten wat het beste bij je past of neem telefonisch contact op als je vragen hebt.