Je huis verkoopklaar maken

Deel dit artikel

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Je huis verkoopklaar maken

Je huis staat te koop en je wilt natuurlijk mooie foto’s laten maken om je huis te promoten. Daarnaast moet je huis een paradepaardje zijn op het moment dat er kijkers komen die interesse tonen in je woning. Voor een succesvolle verkoop is het van belang dat je je huis op een goede manier verkoopklaar maakt. Hoe je dat doet, leggen we hier uit.

Om je huis verkoopklaar te maken kijk je met een frisse blik

Jij woont waarschijnlijk al geruime tijd in de woning. Daardoor vallen kleine gebreken niet meer op. Een deukje in een deur of een afgebladderde verf loop je dagelijks voorbij en dat zie je op den duur niet meer. Of die kamer die nooit plinten heeft gehad omdat je er toch nooit kwam. Een potentiële koper kijkt kritisch naar je woning en ziet dat soort zaken wel. Bekijk je woning dus met een frisse blik. Repareer het deukje in de deur en schilder het stukje dat is afgebladderd. Zo ziet jouw huis er direct representatiever uit.

Gebruik geen felle kleuren om je huis verkoopklaar te maken

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf helemaal fan bent van de kleur paars. Maar dit soort voorkeuren zijn erg persoonlijk en het kan zijn dat de potentiële koper daar helemaal niks mee heeft. Voor een foto of bezichtiging gaat het om de beleving van de potentiële koper. Het is daarom het beste om neutrale kleuren te gebruiken, zodat de geïnteresseerde zelf een beter beeld kan krijgen van de mogelijkheden.

Zorg voor een opgeruimde voorkant van de woning

Het eerste dat de geïnteresseerden zien is de voorkant van je woning. Misschien rijden ze eerst een keer langs je woning om een eerste indruk op doen. Zorg er daarom voor dat de voorkant er opgeruimd en verzorgd uitziet. Dus geen rommel in de voortuin, geen schimmel op de deurposten en repareer dat gebroken buitenlampje. Zo maak je meteen een goede eerste indruk.

Is de entree ook verkoopklaar?

Wat is het gevoel dat de potentiële kopers krijgen als ze binnenstappen? Dat eerste gevoel is erg belangrijk. Zorg dus dat de gang op orde is door eventuele overbodige jassen op te bergen en de schoenen even achter een gesloten deur te zetten. Wat veel verkopers vergeten is dat geur ook ontzettend belangrijk is. Dus zorg ervoor dat het aangenaam ruikt en als je honden hebt, zorg ervoor dat er geen hondengeur in huis hangt. Dit kun je doen door een geurkaarsje in de gang te zetten bijvoorbeeld. Dat ziet er meteen gezellig uit.

De woonkamer verkoopklaar maken

De woonkamer is de ruimte in huis waar een gezin meestal de meeste tijd doorbrengt. Dit is dus voor veel mensen een belangrijke ruimte. Dus zorg ervoor dat de potentiële kopers direct een aangenaam gevoel krijgen wanneer ze de woonkamer betreden. Dit doe je door alle overbodige losse spulletjes te verwijderen. Dus alle prullaria die je in de loop van de tijd hebt verzameld, moeten tijdelijk even opgeruimd worden. Zorg er ook voor dat er niet overal snoeren zichtbaar zijn. 

Ruim ook je vensterbank op. Zo krijg je meer natuurlijk licht naar binnen en dit geeft een rustigere uitstraling van je woonkamer. Probeer ook om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Zo krijgen de kijkers een goed beeld van de potentie van de woonkamer. Dus zet het niet vol met grote en kleine meubels. Door het bij een aantal essentiële meubels te houden, zorg je voor een ruimtelijke woonkamer. Let ook op de kleuren van de muren. Investeer in witte muurverf om die knalgele muur te witten. Smaken verschillen en de kans op verkopen is groter met neutrale tinten.

En zorg voor een warme sfeer in de woonkamer. Heb je een openhaard? Steek deze aan voor het bezoek. Of steek een aantal geurkaarsjes aan zodat het direct gezellig oogt en lekker ruikt

Ook het toilet kun je verkoopklaar maken

Zelfs het toilet kun je verkoopklaar maken. Dit doe je door alles van de grond te halen. Dus alle losse toiletrollen en schoonmaakmiddelen berg je op. Vanzelfsprekend is je toilet blinkend schoon en hangt ook hier een aangename geur. Heb je zelf allerlei spreuken en foto’s aan de muur hangen in het toilet? Dan is het handiger om deze voor het bezoek even van de muur te halen. 

Een overzichtelijk keuken voor de verkoop

De keuken is typisch zo’n ruimte waar vaak veel spullen zichtbaar zijn. Allerlei specerijen en kookattributen kunnen op het zicht in de keuken staan. Alhoewel dit handig is tijdens het koken, is het voor een bezichtiging raadzaam om deze op te bergen. Zorg er ook voor dat je keuken spik en span is. Geen rijstkorrels op het gasfornuis en geen vlekken op de keukenkastjes. Ruim voor het bezoek ook even de vaatwasser uit en orden je koelkast. Heb je een oude keuken die wel wat werk kan gebruiken? Dan is het nog een idee om de tegeltjes te overschilderen met tegelverf. Dat geeft meteen een andere uitstraling.

Vergeet de tuin niet

Ook vinden de meeste potentiële kopers de tuin een belangrijk punt van een huis. Dus snoei nog even die haagjes en zorg dat het onkruid weg is. Berg al het speelgoed op en zet wat leuke meubels neer. Een paar kleurrijke plantjes doen ook wonderen. Maai in ieder geval het gras en schoffel wat tussen de plantjes zodat de grond er ook weer fris bij ligt. 

Ook de badkamer doet mee 

Een badkamer is ook een ruimte om even te ontspannen. Zorg dat de badkamer schimmelvrij is en opgeruimd. Alle shampoos en zeepjes kunnen even opgeborgen worden. Kalk is iets dat veel voorkomt in een badkamer. Verwijder de kalk van je kranen en muren. Zet een leuk plantje in de badkamer en hang een mooie handdoek op. 

De slaapkamer wordt ook bekeken

Een slaapkamer is vaak een uitdaging om hier een aantrekkelijke ruimte van te maken. Zorg dat je bed mooi opgemaakt is met mooi beddengoed. Zet een raam op een kiertje en ruim ook deze ruimte goed op. Laat zoveel mogelijk licht in de kamer voor een fris en ruimtelijk effect.

Hulp bij je huis verkoopklaar maken

Bij DeDijk makelaars geven we je graag tips over wat je in huis nog kunt doen om je huis representatief te maken voor de verkoop. Wij weten precies waar een potentiële koper naar kijkt en welk ruimte in je huis nog wat extra aandacht kan gebruiken. Wil je weten wat wij voor je kunnen doen? Plan dan een gratis adviesgesprek in of neem telefonisch contact op.