Een energielabel aanvragen doe je zo

Deel dit artikel

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Duurzame energie is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met jouw huis. Een huis kopen of verkopen gaat niet zonder een geldig energielabel van jouw huis. Je leest in dit artikel alles over de energielabel, de aanvraag en hoe je uiteindelijk aan die energielabel komt. Het kost misschien wat energie om dit te regelen, maar je krijgt er ook veel (duurzame) energie voor terug.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label in de vorm van een pdf-document, waarop te zien is hoe energiezuinig jouw huis is. Dit wordt aangegeven met klassen A tot en met G. Als je A ++++ hebt, kan het bijna niet groener en zit je op het gebied van duurzaamheid helemaal goed. Heb je de G te pakken, dan gaan de alarmbellen af, want dat betekent dat jouw huis zeer onzuinig is.

Wat is dan een energiezuinig huis? Dat is een huis met goede isolatie, triple of HR ++ glas, zonnepanelen en een energiezuinige verwarming.

De kosten van een energielabel

Laten we je gelijk geruststellen met het feit dat de kosten meevallen. Voor een eengezinswoning betaal je gemiddeld €190 en bij appartementen €100. Het kan zijn dat deze prijzen met de tijd veranderen, maar daar weet de energieleverancier je alles over te vertellen.

 

Wat moet je met een energielabel doen?

Je hebt een energielabel pas nodig als je jouw huis wilt verkopen of als je op het punt staat een huis te kopen. Het energielabel geeft jou of de kopers van jouw huis gelijk inzicht in hoe zuinig jouw huis is. Het geeft niet alleen een beeld van de veranderingen die je kan aanbrengen om het huis duurzamer te maken, maar ook de kosten aan het begin. Een duurzame woning betekent namelijk ook lagere kosten.

Let op: het is belangrijk om in de advertentie van jouw huis het energielabel te zetten. Mocht je geen energielabel hebben, dan hoef je dit niet te vermelden tot 1 juli 2021. Met andere woorden: tijd om het energielabel aan te vragen!